Loopfiets verbetert motorische ontwikkeling van kinderen

 

Recent onderzoek in Amerika laat zien dat de motorische ontwikkeling van kinderen verbetert, wanneer ze beginnen met een loopfiets. Het helpt een kind bij het leren fietsen op een gewone fiets, maar ook bij heel veel andere activiteiten. Bovendien geeft het een kind zelfvertrouwen en leidt het tot minder vervelende valpartijen.

Een loopfiets voor jonge kinderen is heel populair. Een loopfiets heeft twee wielen, één wiel voor en één wiel achter. Kinderen leren op dit type fietsje al heel jong om zelf balans te zoeken en in balans te blijven tijdens het bewegen. En dat is een belangrijk element dat ze later nodig hebben bij het leren fietsen op een echte fiets met trappers.

Door gebruik loopfiets eerder zelfstandig kunnen fietsen

VeiligheidNL heeft in 2019 al onderzoek uitgevoerd naar het effect van de loopfiets. Samen met de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit is onderzoek gedaan naar het effect van een loopfiets. Aan dit onderzoek deden 82 kinderen mee in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. Er werden vragen gesteld aan de ouders wanneer de kinderen begonnen met fietsen, waarop ze leerden fietsen, welke fietsen ze nog meer hadden gehad en hoe vaak ze fietsten. Ook werd gekeken naar de fietsvaardigheden, door kinderen mee te laten doen aan een ‘fietsparcours’. In dit onderzoek zagen we dat kinderen die een loopfiets gebruiken, eerder zelfstandig op een fiets konden fietsen, maar dat het niet per se leidde tot betere fietsvaardigheden. Waar het precies aan lag dat kinderen met een loopfiets eerder konden fietsen, kwam in dit onderzoek nog niet goed naar voren.

Betere motorische ontwikkeling

Nu laat recent onderzoek in Amerika zien dat de motorische ontwikkeling van kinderen verbetert, wanneer ze beginnen met een loopfiets. Een groep van 12 jonge kinderen tussen 3 en 5 jaar mocht 4 weken lang, 3 keer per week ongeveer 20 minuten rondjes rijden met een loopfiets op een uitgezet parcours. Een andere groep van 8 kinderen deden dit niet. Bij beide groepen werden wekelijks een aantal balanstesten uitgevoerd, waarbij de kinderen bijvoorbeeld op een bewegende ondergrond hun evenwicht moesten bewaren, zowel met ogen open als met ogen dicht. Na 4 weken bleek dat de kinderen die geoefend hadden op de loopfiets veel beter scoorden op de tests, dan de kinderen die niet geoefend hadden. Dit onderzoek laat zien dat een loopfiets een belangrijke bijdrage kan leveren aan de motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Het helpt een kind bij het leren fietsen op een gewone fiets, maar ook bij heel veel andere activiteiten. Bovendien geeft het een kind zelfvertrouwen en leidt het tot minder vervelende valpartijen.

Lees hier waar ouders op moeten letten als ze hun kind leren fietsen.

Bronnen:

The Effects of a Pedalless Bicycle Intervention on Stability Scores among Preschool Aged Children, Shim et al., 2021. 
Shifting gears: how the balance bike speeds up cycle development of 4 to 6 years old, Blommestein, B.S. J., Van der Kamp, J., Savelsbergh, G. 2019.

Thanks!

Bel ons

TEL: (078) 6124165

ma t/m do – 09:00 tot 16:00 uur
vr - 09.00 tot 12.00 uur

Mail ons

info@korelon.nl

Adres

Korelon B.V.
Stationsplein 4E, unit 308
3331 LL Zwijndrecht