Er is nog steeds geen nieuws over de speeltoestellen en de WAS. We blijven dit aankaarten bij de Branchevereniging Kinderopvang, om ervoor te zorgen dat dit in beeld blijft en er de lobby blijft om voor de gastouders een uitzondering te maken voor de WAS. Tot nu toe blijft dus het advies GEEN speeltoestellen te gebruiken die vallen onder de WAS (zie verder bericht hieronder).

Op 12 mei heeft de rechtbank uitgesproken dat gastouderopvang onder de WAS (= Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) valt. Dit betekent dat speeltoestellen bij gastouders gecontroleerd en goedgekeurd moeten worden én dat er een logboek van moet worden bijgehouden. Daarom zijn Branchevereniging Kinderopvang en Nysa direct in overleg gegaan met SZW, GGD-GHOR en VNG om te pleiten voor een uitzondering voor gastouders. De gesprekken hierover lopen nog.

De landelijke inspectie (GGD-GHOR) geeft informeel aan nu niet opeens te handhaven als er een speeltoestel in de tuin staat dat niet  is gecertificeerd conform de eisen van de WAS. Toezicht- en handhaving (VNG en GGD GHOR) zullen hierover nog een officieel nieuwsbericht over publiceren. Zodra we hierover meer weten, zullen we dit melden via het portaal.

Wat kun je nu het beste doen als gastouder?

Er is enorm veel onduidelijkheid over wat wel en niet valt onder de WAS in de gastouderopvang. Check de reikwijdtenotitie of je speeltoestel(len) wel of niet onder de WAS vallen. Zoals wij het hebben gelezen, betekent de WAS het volgende:

  • Alle klim-, klauter- en glijtoestellen vallen onder de WAS  (geldt ook voor binnenspeelmateriaal)
  • Mini-glijbaantjes voor peuters vallen onder de WAS
  • Schommels vallen onder de WAS
  • Speeltoestellen die niet zijn bedoeld om erop te klauteren/klimmen of ervan af te glijden (speelhuisjes zonder trapje/glijbaan, keukentjes) vallen NIET onder de WAS
  • Trampolines met net die los staan (dus verplaatst kunnen worden) mogen gebruikt worden, als ze zijn gecertificeerd (er zit een certificaat bij) én de gastouder hem regelmatig controleert op veiligheid (bv. elke eerste week van de maand de trampoline langsloopt op mankementen en dit ook bijhoudt in een schriftje zodat ze dat kan tonen als hiernaar gevraagd wordt)

Ons advies (tot duidelijkheid is over een mogelijke uitzonderingspositie voor gastouders)

  • Gebruik geen speeltoestellen die onder de WAS vallen.

Let op:

De WAS is per 1 juli as aangepast en alle speeltoestellen moeten per deze datum gecertificeerd worden door een AKI (aangewezen keuringsinstelling) en er een actueel dossier of logboek per speeltoestel dient te worden bijgehouden.

Voor meer informatie verwijzen we je door naar de berichtgeving van de Branchevereniging Kinderopvang over uitspraak mbt de speeltoestellen in de gastouderopvang en de manier waarop de inspectie hier voorlopig mee omgaat. 

Bovenstaande informatie is met uiterste zorg samengesteld. Desondanks kan het voorkomen dat er onjuistheden in voorkomen. Aan bovenstaande informatie en adviezen kunnen daarom geen rechten worden ontleend.

Thanks!

Bel ons

TEL: (078) 6124165

ma t/m do – 09:00 tot 16:00 uur
vr - 09.00 tot 12.00 uur

Mail ons

info@korelon.nl

Adres

Korelon B.V.
Stationsplein 4E, unit 308
3331 LL Zwijndrecht