Het kabinet wil de gastouderopvang uitzonderen van de verplichting om aan het WAS (= Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) te voldoen. Daarvoor is een wijziging van een Algemene maatregel van bestuur (AMvB) nodig, welke ter internetconsultatie wordt gepubliceerd. Geïnteresseerden kunnen tot 15 april reageren.

Het WAS stelt veiligheidseisen om risico’s bij het gebruik van speeltoestellen voor publiek gebruik te beperken. De rechtbank heeft geoordeeld dat speeltoestellen bij gastouders daaronder vallen. Maar doordat de speeltoestellen van gastouders in de eigen tuin staan, valt lastig onderscheid te maken tussen publiek of privégebruik. Daarom wil het kabinet de gastouderopvang uitzonderen van het WAS.

De landelijke inspectie (GGD-GHOR) geeft informeel aan nu niet opeens te handhaven als er een speeltoestel in de tuin staat dat niet  is gecertificeerd conform de eisen van de WAS. Toezicht- en handhaving (VNG en GGD GHOR) zullen hierover nog een officieel nieuwsbericht over publiceren. Zodra we hierover meer weten, zullen we dit melden via het portaal.

Wat kun je nu het beste doen als gastouder?

Maak gebruik van de internetconsultatie! Tot 15 april 2024 kun je reageren via deze link.

Zolang er geen definitief besluit is over de uitzonderingspositie voor gastouders, is het advies om speeltoestellen die onder het WAS vallen NIET te gebruiken.

Er is enorm veel onduidelijkheid over wat wel en niet valt onder de WAS in de gastouderopvang. Check de reikwijdtenotitie of je speeltoestel(len) wel of niet onder de WAS vallen. Zoals wij het hebben gelezen, betekent de WAS het volgende:

  • Alle klim-, klauter- en glijtoestellen vallen onder de WAS  (geldt ook voor binnenspeelmateriaal)
  • Mini-glijbaantjes voor peuters vallen onder de WAS
  • Schommels vallen onder de WAS
  • Speeltoestellen die niet zijn bedoeld om erop te klauteren/klimmen of ervan af te glijden (speelhuisjes zonder trapje/glijbaan, keukentjes) vallen NIET onder de WAS
  • Trampolines met net die los staan (dus verplaatst kunnen worden) mogen gebruikt worden, als ze zijn gecertificeerd (er zit een certificaat bij) én de gastouder hem regelmatig controleert op veiligheid (bv. elke eerste week van de maand de trampoline langsloopt op mankementen en dit ook bijhoudt in een schriftje zodat ze dat kan tonen als hiernaar gevraagd wordt)

 

Bovenstaande informatie is met uiterste zorg samengesteld. Desondanks kan het voorkomen dat er onjuistheden in voorkomen. Aan bovenstaande informatie en adviezen kunnen daarom geen rechten worden ontleend.

Thanks!

Bel ons

TEL: (078) 6124165

ma t/m do – 09:00 tot 16:00 uur
vr - 09.00 tot 12.00 uur

Mail ons

info@korelon.nl

Adres

Korelon B.V.
Stationsplein 4E, unit 308
3331 LL Zwijndrecht